Old fashioned koktel – recept

Old fashioned recept

Old fashioned

Recipe by Popit, PojestCourse: KoktelDifficulty: Jednostavno
Serviranja

1

serviranje
Priprema

5

minutes
Kalorije

191

kcal

Tradicionalni koktel od viskija s gorčinom, soda vodom i jednostavnim ukrasom od naranče. Poslužite ovaj koktel u čaši s puno leda

Sastojci

  • 2 žličice šećernog sirupa ili 1 žličica granuliranog šećera

  • 1-2 crtice Angostura bitera

  • 60 ml škotskog viskija ili burbona

  • soda voda (po želji)

  • kriška naranče

  • višnja maraskino (po želji)

Upute

  • Stavite šećer, biter i vodu u malu čašu. Miješajte dok se šećer ne otopi ako koristite granulirani. Napunite čašu ledom i umiješajte viski. Dodajte malo soda vode ako želite i promiješajte. Ukrasite narančom i trešnjom.

Video

Old fashioned koktel

Za one koji traže klasični koktel, ne postoji toliko cijenjen koktel kao Old Fashioned. Izdržava test vremena, nepokolebljiv simbol elegancije, profinjenosti i suptilnosti. To je piće koje je putovalo kroz stoljeća, upijali ga kraljevi i predsjednici, holivudske zvijezde i svakodnevni entuzijasti. Ova skromna kombinacija viskija, šećera, bitera i vode svjedočanstvo je poslovice: jednostavnost je vrhunska sofisticiranost.

Čuvena povijest

Porijeklo Old Fashioneda seže u rano 19. stoljeće, kada je pojam “koktel” bio u povojima i općenito je opisivao mješavinu žestokih pića, šećera, vode i bitera. Ipak, precizan nadimak ‘Staromodan’ nastao je 1860-ih. Kako su barmeni postajali sve pustolovniji sa svojim mješavinama, došlo je do poziva tradicionalista za koktel pripremljen na “starinski” način. Ti čistunci žudjeli su za jednostavnijim i elegantnijim pićima prošlih vremena.

Old Fashioned je populariziran u cijenjenom klubu Pendennis u Louisvilleu, Kentucky, a navodno ga je prvi pomiješao tamošnji barmen u čast pukovnika Jamesa E. Peppera, istaknutog destilatora burbona. Piće se povezivalo s američkim Bourbon Beltom, no s vremenom se razvilo u svestrani koktel koji se mogao napraviti s različitim vrstama pjenjače, uključujući raženi, viski ili čak rakiju.

Izrada Old fashioneda

Izrada Old Fashioned uključuje delikatnu ravnotežu okusa i tekstura. Započinje kockicom šećera, pomešanom s nekoliko mrvica Angostura bitera i malo vode. Šećer ne samo da zaslađuje piće, već uravnotežuje oštrinu alkohola, dok gorčine daju kompleksnost. Nakon što se šećer otopi, dodaje se velika količina viskija. Vrsta viskija koja se koristi može uvelike utjecati na karakter koktela. Bourbon, svojom slatkoćom, daje glatkiji, blaži Old Fashioned, dok mu raž daje pikantniji štih.

Nakon što se doda viski, piće se miješa dok se savršeno ne razrijedi i ohladi. Završni detalji su kora citrusa i, po želji, višnja maraskino. Ovi ukrasi daju završni aromatični sloj, citrusna ulja posvjetljuju piće, a višnja daje dašak dekadencije.

Trajno nasljeđe

Izdržljivost Old Fashioneda kroz godine uvelike je posljedica njegove savitljivosti. Iako je tradicionalni recept i dalje omiljen, barmeni diljem svijeta dali su si slobodu s pićem, uključujući različite vrste žestokih pića, zaslađivača i gorkih pića. Pronaći ćete varijacije s dimljenim mezcalom, rumom ili čak džinom. Javorov sirup ili med mogu zamijeniti šećer, a aromatizirane gorčice mogu dodati sasvim novu dimenziju.

U popularnoj kulturi, Old Fashioned je doživio preporod posljednjih godina, dijelom zahvaljujući TV seriji “Mad Men” gdje je protagonist, Don Draper, često uživao u ovom klasičnom koktelu. No, mjesto u panteonu koktela osigurano je puno prije toga. Staromodno ima eleganciju koja nadilazi vrijeme i trendove, to je naklon našoj zajedničkoj povijesti i potvrda izreke da je ponekad manje više.

Zaključno, Old Fashioned je dokaz umjetnosti pravljenja koktela, utjelovljujući jednostavnost, ravnotežu i sofisticiranost. Od svojih korijena iz 19. stoljeća do modernih interpretacija, ostaje omiljen koktel u cijelom svijetu. Bilo da ste iskusni poznavatelj viskija ili početnik u koktelima, Old Fashioned nudi bezvremensko iskustvo, prožeto poviješću i tradicijom. To nije samo piće – to je priča o kulturi koktela, gutljaj po gutljaj.

Share your love