Mint Julep koktel

Za one koji cijene profinjeni šarm američkog juga i jednostavnu ljepotu dobro osmišljenog koktela, “Mint Julep” je bezvremenski izbor. Ovaj kultni južnjački napitak sjedinjuje meke note bourbona s oštrom, aromatičnom svježinom mente i daškom slatkoće, stvarajući piće koje je u isto vrijeme prožeto tradicijom i prepuno elegancije. Pridružite nam se dok istražujemo povijest i recept ovog omiljenog južnjačkog klasika.

Povijest Mint Julep koktela

Kovnica Julep ima legendarnu povijest koja seže u rano 19. stoljeće i postala je sinonim za američki jug, posebice Kentucky. Najpoznatije je povezano s Kentucky Derbyjem, gdje je službeno piće od 1938. Sama riječ “julep” izvedena je iz perzijskog izraza “gulab”, što znači “ružina vodica”, koja je bila ključni sastojak u ranim verzijama piće.

Sastojci

60 ml (2 oz) burbona
6-8 svježih listića mente, plus grančica za ukras
1 žličica granuliranog šećera (ili po ukusu)
Slomljen led

Mint Julep koktel

Mint Julep recept

Ohladite svoju čašu: Započnite hlađenjem srebrne ili kositrene julep šalice ili highball čaše u zamrzivaču nekoliko minuta. Tradicionalno, Mint Julep se poslužuje u šalici za julep, ali dobro funkcionira i highball čaša.

Pripremite svoje sastojke: izmjerite burbon i naberite svježe listove metvice. Osim toga, trebat će vam granulirani šećer.

Muddle Mint i šećer: U ohlađenu julep šalicu ili highball čašu dodajte svježe listove metvice i granulirani šećer. Mutilicom ili stražnjom stranom žlice nježno pomiješajte listiće mente sa šećerom. Time se oslobađaju eterična ulja metvice i ona se miješa sa šećerom.

Dodajte zdrobljeni led: Napunite šalicu ili čašu smrvljenim ledom, nježno ga nabijajući. Zdrobljeni led ključan je za prepoznatljivu ledenu hladnoću Mint Julepa.

Ulijte bourbon: pažljivo prelijte bourbon preko leda. Hladan led pomoći će ohladiti bourbon i stvoriti osvježavajuću ravnotežu.

Lagano promiješajte: dugom žlicom nježno promiješajte sastojke, pazeći da se burbon dobro pomiješa s mućenom mentom i šećerom.

Ukrasite mentom: stavite grančicu svježe mente na vrh leda kao ukras. Aromatični ukras od mente pojačava aromu Mint Julepa.

Poslužite i uživajte: Vaš Mint Julep je sada spreman za uživanje. Pijuckajte polako i uživajte u klasičnoj kombinaciji burbona i mente.

Mint Julep je koktel koji odiše južnjačkom elegancijom i jednostavnošću. Njegov spoj bogate topline burbona, oštrog zalogaja svježe mente i daška slatkoće čini ga pićem koje je i osvježavajuće i sofisticirano.

Share your love