Cuba Libre koktel

Ako ste ljubitelj koktela s daškom povijesti, “Cuba Libre” će vas sigurno zainteresirati. Ovo kultno piće, koje se često naziva “Rum i Cola s dodatkom”, više je od običnog pića; to je ukusno putovanje u prošlost. Pridružite nam se dok istražujemo fascinantnu povijest i divan recept Cuba Libre.

Povijest Cuba Libre

Porijeklo Cuba Libre seže u kasno 19. stoljeće kada je Kuba slavila svoju novostečenu neovisnost od Španjolske. Amerikanci u Havani, koji su ondje bili stacionirani tijekom Španjolsko-američkog rata, odlučili su nazdraviti oslobođenju Kube miješajući lokalni kubanski rum s njihovom voljenom Coca-Colom. Rezultat? Rođenje Cuba Libre, što znači “Slobodna Kuba”.

cuba libre koktel

Sastojci

50 ml (2 oz) kubanskog ili svijetlog ruma
150 ml (5 oz) Coca-Cole
Svježi sok od pola limete
Kriška limete, za ukras
Kocke leda

upute

Ohladite svoju čašu: Započnite hlađenjem highball čaše u zamrzivaču ili je napunite ledom na nekoliko minuta. To će vam pomoći da vaš Cuba Libre ostane lijep i hladan.

Iscijedite svježi sok od limete: Dok se čaša hladi, iscijedite sok iz pola limete u zasebnu posudu.

Napunite čašu ledom: Izvadite čašu iz zamrzivača ili je ispraznite od leda. Napunite ga kockicama leda, ostavljajući dovoljno mjesta za ostale sastojke.

Dodajte sok od limete: prelijte svježi sok od limete preko leda.

Ulijte rum: Nastavite s kubanskim ili svijetlim rumom. Ovaj odabir ruma ključan je za autentični Cuba Libre.

Prelijte Coca-Colom: Nježno ulijte Coca-Colu u čašu, dopustite da se prirodno pomiješa sa sokom limete i rumom. Omjer ruma i cole možete prilagoditi prema svojim željama.

Lagano promiješajte: Koristite mješalicu ili dugu žlicu da lagano promiješate sastojke, osiguravajući da se harmonično sjedine.

Ukrasite kriškom limete: Na kraju dodajte krišku limete kao ukras svom Cuba Libreu. Limeta ne samo da poboljšava okus, već dodaje i dašak tropskog šarma.

Poslužite i uživajte: Vaš Cuba Libre sada je spreman za uživanje. Pijuckajte, uživajte i prenesite se na živahne ulice Havane uz svaki divan gutljaj.

Zašto volimo Cuba Libre

Cuba Libre je više od običnog koktela; to je simbol jedinstva i slavlja. Njegova osvježavajuća kombinacija kubanskog ruma, Coca-Cole i soka limete nudi uravnotežen i bezvremenski okus koji je savršen za svaku priliku. Osim toga, povijesni značaj nazdravljanja slobodnoj Kubi dodaje sloj intrige ovoj klasičnoj izmišljotini.

Bilo da se želite opustiti nakon dugog dana ili podići čašu u znak slavlja, Cuba Libre je koktel koji slavi povijest i oduševljava nepce. Dakle, prikupite svoje sastojke, napravite ovaj legendarni napitak i nazdravite do slobode i okusa. ¡Salud!

Share your love